De Cloud bestaat uit verschillende lagen, onderstaand hebben we ze voor u beschreven zodat u beter kunt begrijpen hoe de Cloud is opgebouwd.

Cloudapplicaties: software as a service (SaaS)

Bij software as a service, ook wel SaaS genoemd, biedt de dienstaanbieder applicaties aan via de Cloud. Hierbij kunt u denken aan e-mail, planning software, CRM systemen en natuurlijk ook ons CMS systeem. De dienstaanbieder heeft de volledige controle over de applicaties, vaak kan een reseller of derde partij wel allerlei functies beheren en configuraties aanpassen. In de meeste gevallen zijn de SaaS-applicaties te gebruiken via de webbrowser. Op deze manier werken de applicaties automatisch op verschillende apparaten (desktops, tablets en smartphones).

Cloudplatforms: platform as a service (PaaS)

De PaaS-laag biedt een aantal diensten boven op de infrastructuur die het SaaS-aanbieders mogelijk maken hun toepassingen op een gestructureerde en geïntegreerde wijze aan te bieden. Voorbeelden van diensten in deze laag zijn toegangsbeheer, identiteitenbeheer, portaalfunctionaliteiten en integratiefaciliteiten.

De klant van PaaS-diensten is een professionele, technische partij die voor het uitoefenen van zijn rol dan ook de nodige ruimte moet hebben, binnen vastgelegde grenzen. In dit systeem wordt het framework en de infrastructuur beheerd door de dienstverlener en kan de gebruiker verder instaan voor de applicaties. Er is vaak ook sprake van ondersteunende diensten voor de ontwikkeling van een applicatie.

Cloud Infrastructure: infrastructure as a service (IaaS)

In deze laag wordt de infrastructuur aangeboden via een virtualisatie of hardware-integratie. In deze laag zijn de servers, netwerken, opslagcapaciteit en andere infrastructuur te vinden.  Om dit te kunnen ontwikkelen en beheren is ook kennis nodig over alledrie de lagen en het onderhoud ervan. De cloudserver kan worden bediend vanaf een externe locatie door meerdere personen zoals een RDP server.

 

Bron: Wikipedia