Wat betekent de sleepwet voor U?

De laatste tijd is er veel van doen rondom de nieuwe sleepwet. Wat is dit nou eigenlijk? Waar komt deze naam vandaan en wat zijn de gevolgen voor mij?


In dit artikel nemen we kort de voor en nadelen van de zogenaamde sleepwet door om een duidelijker beeld te kunnen schetsen voor u. Het is natuurlijk wel belangrijk dat u weet waar u voor kiest tijdens het referendum, afgezien van het feit dat de overheid al lang een keuze gemaakt heeft.

 

De sleepwet, of officieel de WIV (wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten), maakt het mogelijk om alle communicatie rondom een verdacht persoon te controleren. Op deze manier worden er data verzameld van de verdachte persoon, maar ook van iedereen om hem heen die ook maar iets met hem te maken zou kunnen hebben. U begrijpt wel, dat gaat om enorme hoeveelheden data.

 

De feiten op een rijtje:
De Wet op Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV) maakt het mogelijk om alle data die worden verzameld drie jaar vast te kunnen houden.

De vorige WIV stamt uit 2001, een tijd waarin WhatsApp, Facebook, Twitter, LinkedIn en dergelijke diensten nog niet bestonden. SMS berichten konden destijds gecontroleerd worden door de overheid, net als telefoongesprekken. In een tijd waarin veel communicatie plaats vindt over het internet en waarbij bovengenoemde diensten gebruik maken van end-to-end encryption is het onmogelijk geworden om dit verkeer te controleren. Er is dus wel degelijk wat te zeggen voor deze nieuwe wet.

 

Pro’s en cons
We zetten het even voor u op een rijtje.
Waarom stemt u voor? Waarschijnlijk om de volgende redenen:


Waarom stemt u tegen? Waarschijnlijk om de volgende redenen:

 

Bronnen: softgiant.nl, tweakers.net