Waarom nog kiezen voor antivirus software als Windows 10 al een ingebouwde virusscanner heeft? Waarom geld betalen voor iets wat we niet nodig hebben? Waarom wordt deze software nog gemaakt eigenlijk? Deze vragen hoor je nog wel eens om je heen van mensen die denken dat ze veilig zijn in een online wereld. Vaak hoor je opmerkingen als: “Mij pakken ze toch niet.” of “De kans is zo klein.”. Maar is dat eigenlijk wel zo? In dit artikel gaan we bespreken waarom het belangrijk is goed na te denken over de keuzes die je maakt in een online wereld, en met name de keuze om je te beschermen in een online wereld!

 

Antivirus software is een begrip wat al erg lang bestaat. Vanaf het moment dat de eerste computer in gebruik genomen werd ontstonden virussen, en daarmee automatisch ook software om virussen te voorkomen. Door de jaren heen is de computer sneller en kleiner geworden wat geresulteerd heeft in het feit dat we tegenwoordig bijna allemaal een computer in onze broekzak hebben. Hiermee bedoelen we natuurlijk een smartphone. Ook de software is meegegroeid met zijn tijd, sneller, beter en nog steeds groeiende. Antivirus software is verkrijgbaar in verschillende varianten, uitgebreide pakketten, minder uitgebreide pakketten, kale pakketten en gratis versies. De verschillen zijn duidelijk, iedere situatie en ieder systeem vereist een ander “level of security”. Voor een thuisgebruiker is een goedkope variant meestal meer dan voldoende, voor een bedrijf is de meest uitgebreide versie aan te raden. Deze pakketten kun je inrichten naar eisen en wensen zodat een integratie met overige hard- en software mogelijk is.

 

Wat moet ik nu kiezen?

Vanuit de ICT wereld zult u altijd het advies krijgen om antivirus software te gebruiken op uw computer. Met de komst van IoT (Internet of Things) zijn straks bijna alle apparaten verbonden met het internet. Dit brengt automatisch enorme risico’s met zich mee op het gebied van beveiliging. Om veilig te zijn in een online wereld kiest u voor antivirus software. Software die u beschermt tegen de gevaren van het internet zodat u zich niet langer druk hoeft te maken.

 

Ja, antivirus software is de investering zeker waard!